فصل اول
تاريخچه
تعريف عام تجارت
تعريف تجارت از ديدگاه Clarke
تعريف تجارت الكترونيك از ديدگاه ارتباطات
تعريف تجارت الكترونيك از ديدگاه فن آوري اطلاعات
تعريف تجارت الكترونيك از ديدگاه تجاري
تعريف تجارت الكترونيك
فصل دوم
ارتباط بانكداري الكترونيكي با تجارت الكترونيكي
فصل سوم
ارتباط گمرك با تجارت الكترونيكي
فصل چهارم
امنيت در تجارت الكترونيكي
فصل پنجم
نتيجه گيري
فصل اول
تاريخچه
استفاده از فناوريهاي الكترونيكي در انجام امور بازرگاني پيشينهاي نسبتا طولاني دارد . در حقيقت ، نياز به تجارت الكترونيكي از تقاضاهاي بخشهاي خصوصي و عمومي براي استفاده از تكنولوژي اطلاعات به منظور كسب رضايت مشتري ، و هماهنگي موثر درون سازماني نشآت گرفته است .
ميتوان گفت اين نوع تجارت ، از حدود سال 1965 آغاز شد كه مصرف كنندگان توانستند پول خود را از طريق ماشينهاي خود پرداز (ATM) دريافت كرده و خريدهاي خود را با كارتهاي اعتباري انجام دهند . پيش از توسعه تكنولوژي هاي مبتني بر اينترنت در سالهاي آغازين دهه 90 ، شركتهاي بزرگ دست به ايجاد شبكههاي كامپيوتري با ارتباطات مشخص ، محدود و استاندارد شده براي مبادله اطلاعات تجاري ميان يكديگر زدند . اين روش ، مبادله الكترونيكي دادها (EDI) ناميده شد . درآن سالها ، لفظ تجارت الكترونيكي ، مترادف با مبادله الكترونيكي دادهها بود . ايجاد و توسعه اينترنت و شبكه جهان گستر ، باعث خلق فرصتهاي زيادي براي توسعه و پيشرفت زير ساختهاوكاربردهايتجارتالكترونيكگرديد.
از نظر استادان جهش تكنولوژي اطلاعات دو دوره بيست ساله سرگذاشته و اكنون وارد دوره سوم شدهاست .
1955–1974:عصرپردازشالكترونيكيدادهها (EDP)
1975–1994:عصرسيستمهاياطلاعاتيمديريت (MIS)
1995–2014:عصراينترنت (Internet)
هر بيست ساله ، امكانات تجارت الكترونيكي را متناسب با تواناييهاي تكنولوژي اطلاعاتي آن عصر فراهم آورده است . در حاليكه ماشينهاي خود پرداز و كارتهاي اعتباري در عصر بيست ساله نخست به جريان افتادند ، در عصر دوم امكان استفاده از مبادله الكترونيكي دادهها (EDI) ، سيستم بانكي بين المللي (Swift) و انتقال وجه الكترونيكي (EFT) فراهم شد . اما توسعه اينترنت و كاربردهاي تجاري آن ، باعث تحولي اساسي در اين روند شده است ، به گونهاي كه در روند تكاملي تجارت الكترونيك ، ميتوان ميان تجارت الكترونيكي سنتي و نوع اينترنتي آن تمايز محسوسيقائلشد
تعريف عام تجارت :
هر نوع ارائه كالا يا خدمات ، كه معمولاً ( نه هميشه ) بخاطر پول انجام مي پذيرد .
از تجارت الكترونيك ، تعاريف متعددي ارائه شده است . در حقيقت مجموعه متنوع وسيعي از تعاريف و مفاهيم براي تجارت الكترونيك وجود دارد كه موضوعات ، كاربردها ، و مدلهاي گوناگوني را در بر ميگيرد. درگونهاي از اين موارد ، كوشيده شده است كه تعاريف عامي ارائه شود و در گونههاي ديگر در تعاريف به نوع فعاليت ، امكانات ارتباطي و تجهيزات مورد استفاده ،
تعريفتجارتالكترونيكازديدگاهClarke:
هر نوع مبادله اطلاعات مربوط با امور تجاري از طريق ابزار الكترونيكي ، حتي تلفن و فاكس (سال1997)
تعريف تجارت الكترونيك از ديدگاه اتحاديه اروپا (European union) :
1-“انجامتجارتبصورتالكترونيكي“(سال1998)
2- “ هر شكلي از مبادله تجاري كه در آن طرفين ذينفع به جاي تبادلات فيزيكي يا تماس مستقيم فيزيكي،بهصورتالكترونيكيتعاملكنند.“(سال2001)
تعريفتجارتالكترونيكازديدگاهارتباطات:
تحول خدمات ، كالا ومحصولات اطلاعاتي از طريق خطوط تلفن ، شبكههاي كامپيوتري و ساير وسائلارتباطي
تعريفتجارتالكترونيكازديدگاهفنآورياطلاعات:
آن دسته از كاربردهاي فن آوري اطلاعات كه به صورت سيستمي براي پشتيباني و پيشرفت دادن جريانكاريومبادلاتتجاريايجادشدهاست
تعريفتجارتالكترونيكازديدگاهتجاري:
ابزاري است كه كسب و كارهاي مختلف ، شركاي آنها و مشتريان آنها را قادر ميسازد كه موضوعاتي چون كيفيت خدمات ، سرعت تحويل و ... را ارتقاء وموضوعاتي همچون هزينهها راكاهشدهد.
تعريفتجارتالكترونيك: :
تعامل سيستمها ارتباطي (Communication) ، سيستمهاي مديريت اطلاعات (Data Management) و امنيت (Security) كه بواسطه آنها امكان مبادله اطلاعات تجاري در رابطه با فروشمحصولاتوياخدماتميسرميگردد.
.
بنابراينتعريفاجزاءاصليتجارتالكترونيكعبارتنداز:
1- Communications(سيستمهايارتباتي)
2- DATA Management(سيستمهايمديريتدادهها)
3- Security(امنيت)
|